NURUL SHUHADA HAMZAH

: tidak suka susahkan sesiapa :
: tidak akan minta tolong sesiapa ketika susah :
: tidak suka orang yang hipokrit dan pengkhianat :
: benci stalker !!! :

Wednesday, December 21, 2011

Percintaan Jarak Jauh . Apa Pendapat Anda ?

Hello gadis dan jejaka sekalian. Apa khabar?

Well, korang tahu tak apa itu Long Distance Relationship? Ya, known as LDR or Perhubungan Jarak Jauh. Tak kurang juga dengan panggilan Percintaan Jarak Jauh (PJJ). Seperti yang anda perasan, Long Distance Relationship or LDR ni nampak amat sweet kat dalam movie dan amat romantik kat dalam video clip lagu. But here is the thing,
"Bolehkah ke-sweet-an itu berkekalan hingga ke alam perkahwinan?"
"What if distance bukan hanya memisahkan jarak tapi juga memisahkan hati?"
"Kalau dah kahwin? Boleh ke kita maintain kasih sayang dengan someone yang tak ada di depan mata kita?"


Untuk pengetahuan korang, zaman sekarang ni most of remaja dah start belajar jauh dari kampung halaman masing-masing. Ada yang duduk US. ada yang duduk UK. Ada yang duduk Jepun. Semuanya dah jauh dari keluarga. Tapi, bukan hanya jauh dari keluarga. Malah, jauh dari skandal / kekasih / tunang / suami / isteri masing-masing. Tahu tak anda berapa banyak orang yang tanya

"Bagaimana nak survive Percintaan Jarak Jauh?"
"Macam mana nak pastikan Hubungan Jarak Jauh ni berjaya?"
"Mungkin kah suami ku akan curang semasa outstation?"
"Apa yang perlu buat kalau nak jalinkan hubungan jarak jauh?"

Here is the thing, aku dulu memang tak pernah buat LDR dan aku tak pernah terfikir nak buat LDR. But, how if one day, korang TERjatuh cinta kat someone dan orang tu berada jauh dari korang. Apa yang korang nak buat? Biarkan saja sebab jarak korang jauh? No. If you really love that person and that person adalah someone yang akan jadi ibu or bapa kepada your kids, then you are going to fight for it. Fight for it.

Good things about Long Distance Relationship


Bagi yang baru nak memulakan hubungan Percintaan Jarak Jauh dengan kekasih / suami anda, anda patut baca this part. This is the part adalah important sebenarnya. Sebab perasaan dan keraguan korang adalah bergantung kepada apa yang anda percaya. Kalau anda percaya yang LDR is bullshit, then, bullshit lah ia.
Tak mudah rasa bosan dengan pasangan.
The less is the more. Tahukah anda kenapa lelaki curang? Adakah sebab ada ramai awek comel berdahi licin dan berpipi gebu? Well yeah mungkin betul. Tapi actually, most of them (termasuk perempuan) akan rasa bosan dan losing the feeling bila they spent time together, too much. Pagi berjumpa. Tengah hari lunch sesama. Malam bergayut. Mana tak bosan? Even suami isteri pun tak macam tu. Biasanya, orang yang dah berkahwin ni banyak spend masa kat family dan perkerjaan instead of love. So, the kuantiti of love tu lambat berkurang sebab ianya jarang digunakan.

Prevent korang untuk buat benda-benda tak senonoh.
Come on girls, what makes you think yang he's gonna be responsible bila perut korang dah membulat dengan baby? Korang kena tahu, bila korang asyik dok bersama, keluar berdua, sure punya lah syaitan dah mark korang. Lagi pun, korang pun tahu kan yang bila korang dok berjumpa sepasang kekasih, berdua of course, syaitan mula lah menampakkan diri. Dia dok sana. Dia dok sini nak suruh korang buat yang bukan-bukan.

Menjimatkan kos  
Korang tahu tak  kos untuk perkahwinan ni mahal gila? Dan korang tahu tak yang adalah amat tak berbaloi untuk korang buat loan bank semata-mata untuk wedding yang dua hari sedangkan selepas itu korang perlu guna banyak duit untuk bayar balik loan bank tu padahal, kornag lagi perlukan duit untuk sara keluarga kan?
Don't spend your money on wedding. Make it on marriage.

Dan tahu tak korang yang kalau korang pasangan kekasih tinggal dekat-dekat, surely korang akan nak pergi dating je setiap hari kan? Korang tahu tak berapa banyak duit yang si lelaki perlu guna untuk satu date? Wayang + Makan + Beli barang + Transport = more than RM 80 untuk sekali keluar. Padahal boleh je kalau duit tu korang buat simpan kan?

Dan korang mungkin tertanya-tanya:
"Habis tu, kalau LDR, lagi guna banyak duit untuk bergayut"

Actually, soalan di atas hanya boleh ditanya masa zaman-zaman Nokia 3310 je. Why? Look at us now. Internet is everywhere. You can Skype, BBM and so on for sure. Untuk contact each other dah bukan satu masalah sekarang ni. Plus, sekarang ni Maxis, Digi dan Celcom ada package yang murah-murah untuk calling-calling. Dengar cerita, Digi ada kasi free call untuk satu hari dengan RM1 je. Cool.

Setiap perjumpaan adalah suatu perkara yang amat bernilai
Korang tahu tak betapa susahnya kalau si lelaki menetap di utara dan si gadis menetap di selatan? Itu okay lagi kalau dalam Malaysia. How if si lelaki menetap di UK dan si gadis menetap di Australia? Nak jumpa gila lah susah. Nak jumpa time Hari Raya Aidilfitri pun belum tentu. So, surely lah korang akan plan satu hari untuk berjumpa kan?

Once korang plan. Korang surely akan plan secantik mungkin. Candle light dinner di rumah family, jalan-jalan bersama keluarga pasangan dan sebagainya.

Lagi satu, LDR ni sebenarnya boleh melatih korang untuk menghayati perasaan rindu. How if selepas kahwin nanti, salah seorang dari anda kena pergi outstation? Kerja baru di off shore misalnya. How korang nak handle kerinduan dan kesunyian tanpa pasangan? Tahukah korang yang best sebenarnya main rerindu-rindu ni. Agak sakit dan best kan? :)


Bad things about Long Distance Relationship


Setiap benda di dunia ni, mesti ada punyalah kelebihan dan kekurangan. Kalau tak banyak, at least sikit pun ada. So does dengan this LDR. Well, untuk pengetahuan korang, LDR punya kelemahan tak adalah banyak. Dan disebbakan tak banyak tu lah bahaya sebab ianya sikit tapi amat berbahaya dan berbisa. So, mari kita tengok apa sebab ramai orang fail dalam LDR.
Kemungkinan untuk curang tu adalah amat tinggi.
Perempuan dan lelaki di berikan fitrah untuk rasa cinta dan mencintai. And what if, fitrah itu tidak dilaksanakan? For example, korang berdua still student dan baru bertunang. You rindu him  but there is nothing you can do. You want to see him but the distance sucks like hell. Tentu rasa geram gila kan? Lebih-lebih lagi perempuan. And what if ketika anda kekurangan kasih sayang itu, ada lelaki lain datang memberikan kasih sayang dan cinta? Sure hati tu akan goyah. For most of the girls, dia mungkin tak akan layan kalau dia dah berpunya. But, kalau lelaki, hah, pantang nampak awek comel depan mata, terus rasa nak ngap, kan? Lebih-lebih lagi bagi lelaki yang tak boleh setia dan yang tak boleh ada pasangan yang berjauhan.

Nasihat aku, dump him.
Rasa insecure.
Asal kau duduk berjauhan je, even tak ada angin pun korang boleh pokok bergoyang tau. Ya, rasa insecure tetiba je datang. Entah dari mana pun tak tau. Ya, ini adalah normal. Even benda tu tak wujud, tapi otak korang yang gila tu akan wujudkannya. Benda tu kecik je sebenarnya. Tapi kita boleh upkan sampai bergaduh gila-gila.

So, camne nak kurangkan rasa insecure? Bina kepercayaan. Macam mana nak bina kepercayaan? Well, senang je which is korang perlu cerita semua benda. For example, masa korang balik dari kelas tadi, ada lecturer tu buat-buat terserempak dengan korang. Then lecturer tu buat ayat-ayat manis dengan korang. Then dia mintak nombor telephone. Tapi korang bagi nombor palsu sebab tak nak bagi nombor korang. Is it funny? Yes, then cerita kat boyfriend korang. Kalau ada lelaki gatal or miang yang mengurat korang, bagi tahu dia. At the first place, dia akan rasa insecure. Tapi bila lama-lama, dia perasan yang tak kiralah lelaki macam mana pun cuba untuk mengurat awek dia, awek dia still setia. See? Ini secara tak langsung akan bina kepercayaan tahu?
Hati terluka.
Hati mana tak terluka melihat awek or bini yang kejauhan bergambar sambil memulutkan itik dengan lelaki lain? Kalau duduk jauh-jauh tak apa lah juga. Tapi cara kau dengan rakan sekerja lelaki kau memang macam dah suami isteri. Tak kisah lah lelaki tu handsome ke, huduh ke, pendek ke, sure si boyfriend or suami jealous. Sebab bagi most of the lelaki, bagi dieorang
"Kalau dah nama lelaki. Asal ayat power, Hamis Jalikha pun aku dapat pikat!"

If you really want have a great relationship, friendship, marriage, then tell everything. Sometimes, you need turn a serious things into a laugh. But don't forget to built up the trust. Kepercayaan dan kesetiaan adalah yang paling penting sebab bila dah lepas kahwin nanti.
**********

Bila satu hubungan percintaan jarak jauh tu putus, orang akan blame LDR. But bila sepasang kekasih yang tak buat LDR, tapi putus di tengah jalan, kita akam blame orang ke tiga. Why?

Anda, anda, anda dan anda semua boleh baca di sini kalau korang nak tengok cerita pasal LDR. Ada yang berjaya dan ada yang tak berjaya. Dan ianya bergantung kepada individu. Bergantung kepada diri masing-masing. Boleh kah anda tahan dengan rindu-rindu? Boleh kah anda tahan dengan perasaan jealous anda kalau nampak laki anda berfacebook dengan rakan sekerja?

Actually, banyak je LDR yang gagal. Tapi macam mana yang bukan buat LDR? Look at around you, dieorang buat LDR juga? Nope. They are seeing each other for almost everyday, having dates on every weekends but still, failed. Who's to blame then? No one. Maybe, selepas dah penat korang mencuba dan ianya tetap berakhir dengan kegagalan, well maybe itu pertanda yang anda tak ada jodoh.

LDR definitely adalah hubungan yang paling susah untuk dijayakan. Ianya tak mustahil. Ianya cuma rumit. Rumit bersama kegagalan yang tinggi. So, prepare yourself. And start praying, human.
***********

Monday, December 12, 2011

Kelebihan Wanita yang Hamil

hari niE saya nak kongsi sikit tentang ilmu yang saya perolehi . di bawah ini adalah kelebihan ibu-ibu yang mengandung :


1. Apabila seorang wanita hamil, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT akan mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan

2. 2 rakaat solat seorang wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat seorang wanita yang tidak hamil

3. Apabila seseorang wanita mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT akan mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad di jalan Allah

4. Wanita yang bersalin akan mendapat 70 tahun solat dan puasa pada setiap kesakitan pada satu uratnya akan dikurniakan oleh Allah SWT satu pahala haji

5. Apabila seseorang wanita melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya

6. Sekiranya seorang wanita meninggal dunia di dalam tempoh 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid

7. Jika seorang wanita menyusukan anaknya hingga cukup tempoh (2 1/2 tahun), malaikat-malaikat di langit akan mengkhabarkan berita gembira bahawa syurga wajib baginya

8. Jika seorang wanita menyusukan anaknya yang menangis, maka Allah SWT akan memberikan pahala satu tahun solat dan puasa.

9. Seorang wanita yang menghiburkan hati anaknya maka Allah SWT akan memberikan 12 tahun pahala ibadat kepadanya.

Sumber: Buku Riwayat Bidadari Syurga Terbitan HR Publishing


* patut laaa Nabi Muhammad S.A.W pernah mengatakan bahawa Ibu adalah orang paling utama utk kita hormati . betapa besarnya pengorbanan seorang ibu kan ? beruntungnya menjadi seorang wanita . begitu tinggi Allah S.W.T mengangkat darjat seorang wanita :)


Sunday, October 23, 2011

Happy Bornday Ibu !

walaupun birthday Ibu lambat lagi
tapi kitorg semua celebrate awal-awal
sepatutnya 27 November . 
tapi celebrate awal sebab masa tuh saya da balik Dungun
da start new sem
niE jee gambar yg sempat di upload :)
















semoga Allah memberikan kebahagian di dunia serta akhirat
dan juga dipanjangkan umurnya
Amin ~
we always LOVE you Ibu !

Friday, September 30, 2011

Ayang


you were there to light my day
you were there to guide me through
from my days down and on
i'll never stop thinking of you.

how can i forget all that
when you're the one who make me smile
you'll always be a part of me
how i wish you were still mine.

never will forget the day
how we've met and came this far
we all know we got this feeling
but somehow it has to end up here.

i know it's me who say good bye
and that the hardest thing to do
cause you mean so much to me
and guide the truth from me to you.

for all the things i've done and said
for all the hurt i've caused of you
i hope you will forgive me baby
cause that wasn't what i meant to do.

# I Heart You ~ Muhd Nazrul Hanif ~

Friday, September 23, 2011

visit my son !

haha .
apadaaa
da lama aku tak update blog niE
niE pun baru nak update 
hahahahaha
busy beb
btw , ini gambar masa aku balik kg raya kedua
hubby pun ikot jugak !
sebab dia da rindu sgt kat anak dia :)





 sebijik pose macam Hubby kan ?


Thursday, August 18, 2011

aku ke ?

ada orang kata aku niE
PYO dan BERLAGAK NAK MAMPOS !
ok . memang aku poyo dan berlagak
so , apa korang kesah ?
aku susahkan korang ke ?
aku mintak duit korg ?
aku beli semua pakai duit aku sendiri
aku tak mintak pun duit korg ke
pakai duit mak apak korang ke
korang dok sibuk2 jaga tepi kain aku
apasal ?
korang nak jadi penasihat kewangan aku ke ?
BODOH !
suka hati aku laa nak buat apa pun
duit aku !
aku boleh terima korang nak bagi nasihat
tapi bukan dengan mengatakan aku POYO dan BERLAGAk !
da laaa cerita belakang2 .
korang ingat korang bagus sangat ?
korang pun pakai  jugak barang2 branded kan ?
pakai jugak smart phone !
berlagak2 aku pun
aku tak menunjuk kat orang
biar orang nak kutuk2 aku
aku tak kesah pun
sebab aku tahu
yg kutuk2 aku semua tuh
bukan sedar diri pun !
bullshit !

Monday, August 15, 2011

lupakan je laaa

lupakan je laa awk oii
keputusan saya muktamad
ia hanya akan berubah apabila
awak buat apa yg saya suruh
itu sahaja ok
awak pun tak payah nak pujuk2 saya lagi
hati saya sudah tawar !
birthday awak tahun niE ,
kita tak kan celebrate sesama ok
raya pun sama jugak !
baju raya yg kita da buat tuh ,
simpan je laaa
kenapa awak tak pikir dulu sebelum buat sesuatu perkara ?
da jadi mcm niE
baru nak menyesal ?
memang tak guna laaa
geram betul laa !!!

Monday, August 8, 2011

can I cry now ?

saya rasa nak menangis
saya sedih sangat
saya ingat semua akan kembali seperti biasa
nampaknya
itu tinggal angan-angan sahaja
saya terpaksa undur diri
bukan pinta saya jadi begini
maaf awak
bagi saya tiada istilah kawan utk kita
kita tak mungkin jadi kawan
saya tak boleh terima
ini dugaan Ramadhan yg saya dapat
saya bersyukur sebab dapat dugaan ini dari Allah
saya tahu dugaan ini utk saya dekatkan diri dengan Allah
saya akur dengan kehendakNya\
Allah hanya nak uji saya
saya terima dengan hati yang terbuka
rasanya baru semalam saya dengar gelak tawa awak
tutur kata awak yang manja
saya dapat bayangkan senyuman awak
tapi itu semua kenangan semalam
semoga pilihan yang awak buat adalah pilihan yg amat bijak
saya minta sangat awak jangan cari saya lagi
saya tak nak ingat awak lagi
just let me go
and go on with your life :)

Monday, August 1, 2011

Ramadhan 2011

Ramadhan tahun niE
sekali lagi
disambut jauh dari org tersayang
namun
hati tetap tabah walau dugaan dtg menimpa
Allah bg aku ujian 
kerana Allah sayang pada aku
Allah tak kan sesekali bagi ujian yg aku tak boleh nak hadapi
dengan bulan Ramadhan ini
aku mendekatkan diri dengan Allah
aku harap Allah makbulkan segala doa2 aku
terutama untuk Bonda tercinta serta si Dia .
Ayah dan Atuk
Ramadhan dtg lagi
jangan lupa jenguk Adah , Ibu dan Adik-adik
Adah rindu sangat dengan Atuk dan Ayah :(

Thursday, July 7, 2011

benci

aku benci dengan diri aku sendiri
aku benci dengan perasaan ini
aku benci dengan apa yang aku rasa
aku benci segalanya
ya Allah
aku tidak mampu menanggung lagi penderitaan ini
sangat perit ya Allah
andai tiada lagi jodoh
berikanlah aku petunjuk agar aku mengakhiri semua ini

Tuesday, July 5, 2011

T__T

aku sangka kan aku insan yg paling bahagia
tapi
ternyata salah dugaan aku
haih
kenapa Allah bg ujian macam ni

kenapa Allah temukan kita dengan orang yang salah ?

Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.



1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.



2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.



3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.



4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.



5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...



6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.



7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.



8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.



9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.



Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.
Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..
PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..

Berlalu Pergi

aku dapat satu kejutan yang amat besar hari ini
benih-benih cinta yang aku semai pada kau
telah pergi di bawa angin
aku tak tahu mengapa semua ni jadi
apa salah aku
apa dosa aku
apa silap aku
apa kurangnya aku
aku tak pernah curang
hati aku
cinta aku
kasih aku
sayang aku
tetap sama seperti 4 tahun dahulu
sikit pun tak pernah berubah
kau kata kau sayang aku
nak jadikan aku yg halal
nak kumpul duit supaya aku sah jadi milik kau
tapi sebaliknya plak yg jadi
hati aku sakit
aku tak halang kau nak berkawan dgn sesiapa pun
tp sebelum ni kau berkawan dgn mana2 perempuan
takda plak kau nak bg tahu aku
kau kata kau dengan dia sekadar kawan
kalau kawan
kau tak kan cakap semua ni
aku tahu kau ada niat lain berkawan dengan perempuan tuh
kerap plak kau mesej dia sampai cara kau taip mesej pun da berubah
aku tak tahu laa sampai mana jodoh kita kali ini
bahagia tuh kejap je dia datang
lepas tuh dia hilang
kali ini aku tak tahu laaa berapa lama bahagia ni akan hilang
akus edih menghadapi semua ini
aku tak ada kekuatan lagi
kekuatan aku da hilang
hidup aku kembali menyepi
lepas ni
tiada lagi senyum
tiada lagi jenaka
tiada lagi gelak tawa
yang akan aku dengari
Ya Allah
aku tahu ini semua ujian buat aku
supaya aku mendekatkan diri dengan Kau
pimpinlah aku menuju ke jalan mu yg lurus ya Allah
lindungi laa hati aku dari sebarang kesakitan
yang aku mungkin tidak dapat hadapi
kuatkan laa hati ini
berikanlah kekuatan agar aku terus hidup
dan terus bersujud padamu

Monday, July 4, 2011

Kenapa Saya Sayang Awak ?

Naper ko still syg dia, walau dia dh tinggal ko ??
Naper ko still syg dia , walau dia dh buang ko ??
Naper ko still syg dia , walau dia dh hancurkan ht ko ??
Naper ko still syg dia , walau dia dh pijak cinta ko ??
Naper ko still syg dia , walau dia runtuhkan mahligai ko ??
Naper ko still syg dia , walau dia pergi tanpa belas ??
Naper ko still syg dia , walau ko menangis dia pandang ko penuh benci ??
Naper ko still syg dia , walau dia tak pernah pikir susah ko ??
NAPER?NAPER?Naper ko still sayang dia ??? !!~

SEBAB ......
bila dia tinggal aku ... aku sedar kelemahan diri aku
punca dia pergi ...

bila dia buang aku .. aku makin dekat dengan Tuhan ,
dan aku tahu ujian ini utk aku baiki diri .. bukan merosakkan diri aku dgn kebencian

bila dia hancurkan hati aku .. aku teringat betapa byk hati dia aku hancurkan ,
tanpa aku sedari ..

Bila dia pijak cinta aku .. aku tahu cinta tuh dh lamer x berkembang tak d baja ..
atas kelalaian dan kealpaan aku ..
bila d pijak baru aku tercungap untuk bernafas ,
dan cuba bangun dan kembang semula

Bila dia runtuhkan mahligai aku .. saat tuh , ia hanya mahligai kaca .. yg pudar sinarnya
hanya tiang cinta yg mmbuat ia terus berdiri ..

Bila dia pergi tanpa belas ...
Aku kenal dia , aku tahu dia berperang dengan diri ...
mencari kekuatan untuk berlalu

Bila dia pandang aku penuh benci ... itu kerana dia sayang aku , walau dia cuba nafikan

Bila dia tak pernah pikir susah aku .. sebenarnya dia tak pernah berhenti memikirkan aku ..

dan kerana itu ,
aku still sayang dia ..
dan mengharapkan peluang dari Tuhan untuk perbaiki segalanya .. !!~
dan aku berjanji ,
walau sesaat aku takkan sia kan ...

Sunday, July 3, 2011

tiada lagi kekuatan

aku dapat rasakan bahawa diri aku sangat lemah
aku da takda kekuatan lagi sejak akhir2 ni
takda lagi kekuatan dari orang tersayang
dahulu
aku sangat susah nak sakit
sebab aku ada kekuatan
aku ada Ibu
aku ada Ayang
aku ada kawan2
tapi sejak akhir2 ni
aku dapat rasakan yg aku da takda lagi kekuatan dr dorg
aku sering sakit
dulu nak kene selsema pun payah
sekarang sampai nak masuk hospital bagai
ya Allah
apa da jadi ni
aku tertekan sangat
tak kan aku nak mengadu kat Ibu ?
aku nak mengadu kat Ayang,
dia hari2 sibuk
sibuk dengan kerja
sampai aku pun dia abaikan
da berapa hari tak call
aku tak pernah pikir yg negative pasal dia
kalau betul dia busy kerja , takpe laa
nak bising apa , dia cari rezeki kan
tapi kalau da sampai tak text , tak call
itu busy benda lain da tuh
dulu pun sibuk jugak
tetap text or call walaupun sekali sehari
aku bukan harapkan sangat dia call aku
kalau busy sangat pun
tanya khabar aku pun da cukup
bukan aku nak gayut lama2
nak tunggu aku sakit nak mati nanti
baru nak ambil pedulik ke ?
tapi dalam marah2 aku
aku tak luahkan pun kat dia
dia pun da tentu serabot dgn masalah dia
haih . awak . awak . awak da lain laaa T__T

Apa Kata Lelaki ?

Kalau perempuan cantik pendiam
lelaki akan kata: wow!ciri2 isteri idaman...

Kalau perempuan tak cantik pendiam
Lelaki akan kata: tak reti berkomunikasi agaknyer...

Kalau perempuan cantik berbuat jahat

Lelaki akan kata: mst ada krisis nih...kesiannyer...

Kalau perempuan tak cantik berbuat jahat
Lelaki akan kata: dah la tak lawa,perangai plak mcm sial!!

Kalau perempuan cantik menolong lelaki yg kesusahan
Lelaki akan kata: wow!heroin sejati...


Kalau perempuan tak cantik menolong lelaki yg kesusahan
Lelaki akan kata: hmm...taktik nak ngorat la tu...

Kalau perempuan cantik dpt lelaki handsome
Lelaki akan kata: ok la...bagai pinang d belah dua...


Kalau perempuan tak cantik dpt lelaki handsome
Lelaki akan kata: kesian...mst dah kena bomoh lelaki tu...

Kalau perempuan cantik d tinggal kekasih
Lelaki akan kata: buta kayu btol mamat tu!!


Kalau perempuan tak cantik d tinggal kekasih
Lelaki akan kata: patut pun kene reject !

Kalau perempuan cantik bawa BMW
Lelaki akan kata: ntah dato' mana bela ni...


Kalau perempuan tak cantik bawa BMW
Lelaki akan kata: mesti anak org kaya ni

Kalau perempuan cantik menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan kata: wah...caringnyer...


Kalau perempuan tak cantik menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan kata: eleh,gedik la tu...

Kalau perempuan cantik bersedih hati
Lelaki akan kata: don't worry,i will make u happy forever...


Kalau perempuan tak cantik bersedih hati
Lelaki akan kata: ckit2 nangis!!gembeng tol..ngade2 la...

Kalau perempuan cantik pandai masak
Lelaki akan kata: dah la lawa,pandai masak plak tu...


Kalau perempuan tak cantik pandai masak
Lelaki akan kata: ntah sedap ke tak tu...


Kalau perempuan cantik main2 miskol
Lelaki akan kata: syoknye!!rindu la tu...


Kalau perempuan tak cantik main2 miskol
Lelaki akan kata: ko ni takde keje lain ke??!sibuk ni tau tak!!

Kalau perempuan cantik hantar email hari2
Lelaki akan kata: sukenyer...!!


Kalau perempuan tak cantik hantar2 email
Lelaki akan kata: asyik2 email dia...boring!

Saturday, July 2, 2011

20 perkara yang membuatkan wanita benci lelaki !!

1. MENINGGIKAN SUARA
Tahulah mereka dikurniakan suara yang 'macho' tapi kalau nak meninggikan suara sekadar menunjukkan ego, tak eloklah. Ini antara kelemahan lelaki kerana mereka mudah meninggikan suara walaupun pasangannya tidak bersalah.

2. MAIN KAYU TIGA
Bab main kayu tiga ni masalah paling besar. Walaupun dah ada kekasih, mereka sukar untuk setia. Apatah lagi kalau digoda, terus disambar tanpa mempedulikan perasaan kekasihnya.

3. SUKA 'CUCI MATA'
Kebanyakan lelaki sukar mengawal mata (mata keranjang). Pantang jumpa perempuan cantik dan seksi mulalah mata tu macam nak terkeluar. Walaupun sedang bersama kekasih, si dia tidak akan peduli. Bagi mereka tidak salah kalau sekadar mencuci mata tetapi hati kekasih kenalah jaga juga cik abang!

4. MENGONGKONG
Itu tak boleh, ini tak boleh, sikit-sikit nak kontrol. Segala gerak-geri kekasih dikawal, sampaikan nak berpakaian pun harus ditentukan. Kalau nak keluar ke kedai pun kena repot dulu, kalau tidak mulalah tercetusnya pertengkaran kerana hal sekecil itu. Tetapi, mereka akan melenting pula sekiranya aktiviti-aktiviti mereka disoal siasat oleh kekasih mereka... Macammana tu?

5. EGO
Ini merupakan masalah paling ketara dan merimaskan kaum wanita. Keegoan dan lelaki memang tak dapat dipisahkan. Tetapi ada kalanya lelaki menjadikan keegoan sebagai alasan untuk mereka bertindak tanpa mempedulikan perasaan si gadis. Keegoan membuatkan lelaki mempunyai kuasa veto dalam kehidupan mereka termasuklah memimpin kaum wanita. Tidak salah mempamerkan ego tetapi biarlah kena pada tempatnya.

6. MENIPU
Masalah yang ketara apabila lelaki suka menipu ataupun memberikan alasan yang tak munasabah. Sanggup memungkiri janji dan memberikan alasan yang mereka mempunyai masalah yang tak dapat dielakkan padahal sebenarnya mereka enggan melaksanakan janji mereka sendiri. Ada juga yang sudah berpunya tetapi mengaku solo. Berterus-teranglah wahai kaum lelaki kerana kaum wanita lebih menghormati mereka yang memiliki sifat berterus-terang ini. Sifat menipu dan suka berdolak-dalih ini lama kelamaan akan membuatkan semua gadis akan menjauhi anda.

7. PERASAN
Aduhaiii... lelaki ini cepat perasan terutamanya jika mereka ini berkerjaya baik, berpenampilan menarik dan mempunyai wajah yang hensem. Boleh tu mengaku merekalah yang menjadi lelaki idaman para wanita. Tapi, mungkin pada pandangan seorang wanita mereka ini sederhana sahaja tapi mereka ini yang suka perasan lebih. Bukan semua wanita memandang pada paras rupa, kalau dah terlebih-lebih perasan tuu... Ada wanita yang lebih suka mengutuk dari memuji...

8. MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI
Susah juga kalau dapat yang mementingkan diri sendiri ni. Lelaki selalunya tidak mahu mengalah dan ingin menegakkan pendapat sendiri tanpa mempedulikan luahan pasangannya. Mereka juga suka mendahulukan kemahuan mereka dan jarang hendak mementingkan perasaan kekasih... Egolah katakan! Tidak semestinya pendapat kaum wanita ni tak boleh diguna pakai.

9. KURANG MEMBERIKAN PERHATIAN
Lelaki kadangkala suka bertindak sambil lewa dan kurang memberikan perhatian tidak kira dalam apa jua urusan. Tetapi kalau urusan yang berkaitan dengan dirinya sendiri, pantas pula melaksanakannya. Jika berkaitan teman wanita, alamatnya... mereka kurang mengambil perhatian. Mengapa ya? Kaum wanita sebenarnya bukan minta diberikan perhatian 24 jam tetapi cukuplah sekadar pasangannya mengambil tahu akan dirinya kerana sifat semulajadi seseorang wanita itu yang ingin bermanja dan dimanjakan.

10. CEMBURU BUTA
Orang kata cemburu tandanya sayang, tapi kalau cemburu tak tentu pasal dan memanjang saja cemburu, tentu rasa tak selesa juga. Agaknya lelaki yang kuat cemburu ni takut kekasihnya terlepas ke tangan kumbang lain kot. Harus diingat, bukan semua perempuan suka kekasihnya kuat cemburu. Tapi, ada juga sesetengahnya suka apabila teman lelakinya cemburu kerana seolah-olah teman lelakinya amat menghargai dirinya. Jangan cemburu buta sudahlah, malas jugak nak layan kadang-kadang!

11. MATA DUITAN
Jangan tak tahu ada juga lelaki mata duitan atau pun gelarannya 'lelaki spedo'. Mereka tak kisah nak kikis duit kekasih dengan 1001 macam alasan yang adakalanya tidak logik diterima dek akal fikiran. Kalau kisah perempuan mata duitan kita sudah biasa dengar, tapi kalau lelaki pula yang mata duitan... apa cerita ni?? Takkan masa-masa macam ni keegoan lelaki hilang pulak?!!

12. KOMITED TERHADAP KERJAYA
Susah kalau dapat teman lelaki yang terlalu komited dengan kerjaya. Mereka ni selalu sangat memberi banyak alasan kerja apabila diajak keluar. Kalau keluar bersama, selalu pula bercerita tentang kerja dan merungut sering dibebani kerja yang menimbun. Bukanlah tidak boleh lelaki mementingkan kerjaya tetapi pandai-pandailah membahagikan masa bersama teman wanita. Paling tidak pun, seminggu sekali luangkan masa menemaninya dan lupakan segala hal berkaitan kerja. Bukannya kaum wanita ni tidak memahami kalau teman lelakinya pandai membahagikan masa...

13. PANAS BARAN
Aduiii... masalah yang boleh menimbulkan fobia terhadap seseorang gadis apabila mendapat kekasih yang panas baran. Pantang silap sikit, mahu dihambur segala kemarahannya. Ada juga kesilapan bermula dari diri sendiri tetapi tetap menyalahkan orang lain. Setakat kena tengking boleh lagi diterima walaupun sebal satu badan tapi, bagaimana kalau siap sepak terajang? Kalau nak sepak terajang carilah mereka yang sepadan dan janganlah berlawan dengan kaum yang lemah bang! Di mana sifat bertanggungjawab dan kepimpinan yang ada? Cuba-cubalah kawal kerana setiap dari kita ada barannya, cuma kena pandai-pandai mengawallah. Kalau dah tak terkawal sangat, tak payah bercintalah cik abang oiii!!!

14. KAKI MEROKOK
Ini satu lagi sifat kaum lelaki yang melemaskan wanita. Asyik berasap sana sini, naik lemas dengan bau dan asap rokoknya. Dalam sehari adakalanya habis sekotak rokok. Kalau habiskan duit dengan makan benda berfaedah tak apa juga, ini tidak... asyik menyedut asap yang tidak menyehatkan. Kalau asap tu membawa kesan pada diri sendiri saja tak apa juga, ini tidak... membawa kesan juga pada orang sebelah menyebelah. Kadang-kadang teman wanita menegur bukannya apa, dia sayangkan kita juga dan tak mahu kita jatuh sakit. Lagipun mereka juga tak nak teman lelaki mereka membazirkan duit dengan merokok.

15. PENGOTOR
Ada segelintir lelaki sukar nak menyedari diri mereka ni ada yang pengotor. Terutama bab meludah atau membuang kahak merata-rata. Yarkkk!!! Ada juga yang jarang basuh seluar, pakai baju yang sama berulang kali, tidak memakai deodarant dan macam-macam lagi sampaikan badan sudah berbau semacam pun dia tak sedar. Tidakkah mereka ini terasa segan apabila menyedari badan sudah berbau?? Entahlah... hanya kaum lelaki yang bersifat pengotor ini saja yang dapat menjawabnya.

16. GELOJOH
Kalau bab makan, lelaki ni agak gelojoh. Macam 'food machine'. Mereka lemas melihat teman wanita mereka makan terlalu sopan tetapi mereka tidak sedar cara mereka makan yang gelojoh juga melemaskan kaum wanita. Sepatutnya, samada lelaki mahupun wanita patutlah makan dengan bersopan. Buat apa terkejar-kejar?

17. PENTINGKAN KAWAN-KAWAN
Sanggup membatalkan temujanji semata-mata hendak bermain bola sepak ataupun menonton WWF bersama kawan-kawan. Lelaki juga selalu mementingkan kawan-kawan dalam banyak hal. Sekali-sekala bolahlah, jangan pula selalu saja memberi alasan hinggakan masa bersama teman wanita tiada langsung semata-mata untuk menghabiskan masa bersama kawan-kawan. Apa guna bercinta kalau macam tu gayanya? Kalau ada masalah pula, kawan-kawan sebagai tempat mengadu dengan alasan tidak sesuai bercerita dengan si dia. Kalau dah memilih si dia sebagai kekasih, mungkin satu hari si dia juga akan menjadi isteri anda, jadi takkanlah anda selalu hendak merahsiakan sesuatu dari dia. Tak eloklah berbuat demikian, nanti si dia terasa seolah-olah dirinya tidak penting buat anda pula.

18. TIDAK TAHU MEGHARGAI
Sukar untuk bertemu lelaki yang tahu menghargai perasaan atau pun perbuatan kekasihnya. Ada pula yang berpura-pura tidak mengambil tahu walaupun menyedarinya. Mereka seboleh-bolehnya mahu si dia terang-terangan menunjukkan sikap meghargai mereka ini. Kalau setakat sikit-sikit atau sekadar kiasan tu, alamatnya mereka akan berpura-pura tidak menyedarinya. Apa salahnya sekali-sekala, tunjukkan sikap anda yang menghargainya di atas apa yang cuba dilakukannya terhadap anda seperti memberi hadiah kecil. Setidak-tidaknya ucapkanlah terima kasih setiap kali dia cuba berbuat sesuatu untuk anda.

19. PUTAR BELIT
Lelaki ni ramai yang pakar memutar-belitkan kenyataan walaupun ternyata sememangnya merekalah yang bersalah. Bagi mereka, putar belit ini tak mengapa asalkan si dia mempercayai alasan tersebut dan mereka akan terlepas dari kesalahan sendiri. Sekiranya anda benar-benar menyintai pasangan anda, perkara begini seharusnya tidak berlaku kerana apa akibatnya sekiranya si dia mengetahui juga tipu helah anda suatu hari nanti. Kalau anda tak pandai menyelamatkan keadaan, melepaslah anda! Jujurlah pada pasangan anda.

20. SUKA KONTROL MACHO
Peh! Nak dikatakan macho, ada juga yang tak. hancur je yang lebih kot! Terutama bab sikap, mahu lebih gentleman, berketrampilan dan hensem. Seboleh-bolehnya mereka mahu menampakkan yang diri mereka lelaki sejati dan ada elemen HERO. Tak perlulah nak merasakan diri anda macho kerana wanita sahaja yang layak membuat penilaian terhadap anda. Sekiranya anda rasa diri anda macho, tetapi pada mata wanita tersebut anda tidaklah semacho yang disangkakan, tak guna juga!

Friday, July 1, 2011

Apa Sebenarnya

Andai sampainya waktu aku harus tinggalkan mu
Akan aku berlalu bila tiba saat itu
Tak guna kau merayu dan tak perlu menahanku
Kerana yang berlalu kehendakmu

Hanya tuhan yang lebih tahu
Susah senang hidup dengan mu
Sumpah janji semakin layu
Hingga kini jatuh satu persatu
Engkau membiarkan ku

Air mata bertamu tidak kenal erti jemu
Menemani hatiku tidak mengenal ruang waktu
Mengapa dari dulu tak kau kata kan padaku
Kehadiranku ini menyusahkan

Yang terhalang kejujuranku
Dan yang terbilang kesilapanku
Memang payah dimengertikan
kerana tertutup pintu hati mu 
Terima penjelasan

Biar apa jua tafsiran 
Yang ingin kau nyatakan
Aku rela terima semua....